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High Court Apia 
15 December 1937 
Mor1ing CJ 

O.F. NELSON AND CO. LTD. 

v 

COLLECTOR OF CUSTOMS AND TAXES 

STATUTES (Interpretation) - License fees paid for year commencing 
1 April 1937 allowed to be set off against store taxes assessed and 
payable in same year, although based on previous year's business -
s 7 Revenue Amendment Ordinance, 1936 effective 1 April 1937 -
s 20 Revenue Ordinance, 1929 - s 20(e) (vi) Acts Interpretation Act, 
1924. 

Held: The effect of any other interpretation would be to make the 
Amendment merely declaratory and not remedial, and to ignore the 
different wording in s 7(2) and s 7(3), viz., "tax for" a given year 
and "tax in respect of" a given year, which imports a difference in 
meaning. Also, the presumption of intended continuity in a system of 
permanent taxation is against an interpretation that would in effect 
double taxation for the first year to which the legislation is 
applicable and not for succeeding years. Plain words would be 
necessary to effect such an intent. 

Klinkmueller and Pleasants for objector. 
Crown Solicitors for Collector. 

MORLING CJ. The Company claims a deduction of about £479, being 
the license fees paid for the year commencing on the 1st April, 1937 
from the store tax assessable and payable in the same year. The 
Company paid the store tax on the 31st July, 1937 under protest, and 
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it is agreed by the parties that a refund shall be made if it is 
determined by the Court that a deduction of the license fees should 
have been made. After hearing counsel, at my request, they have 
submitted written arguments, both carefully prepared, and in my view 
covering any points affecting the question. A good deal of the history 
of the legislation has been traversed, but while this may be of some 
use in arriving at an understanding of the matter, it is not necessary 
in my opinion to go beyond section 7 of the Revenue Amendment Ordinance, 
1936 read together with the Revenue Ordinance, 1929. 
---- Great reliance is placed by counsel for the Collector upon sub­
section (2) of section 7, which he argues refers to the turnover for 
the year ended 31st March, 1937, and has the effect of disallowing a 
deduction of license fees payable for the year commencing 1st April, 
1937 from the store tax payable in that year. Counsel for the Company, 
on the other hand, as part of hiS-argument, submits that the expression 
"for the year ending 31st March, 1937" in subsection (2) means the 
store tax payable in that year. 

By section 7 of the 1936 Amendment, section 29 of the 1929 
Ordinance was repealed and replaced. A new store tax was imposed 
computed like the old on trading transactions for the preceding year. 
It is immaterial that it was computed on a different basis, i.e., 
instead of turnover the selling value of all goods sold was taken. The 
storekeeper was made liable for a business license fee of £15 (new 
Second Schedule, Part B, item 36), the license fee being payable on 1st 
April and therefore practically in advance, because to carryon business 
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withou~ a lice~se i~ made an offence. The store tax is payable as 
early ~n the f~nanc~al year as the Collector finds it convenient to 
issue his asse~sments. It cannot be quite in advance, but it may be, 
and generally 1S, payable long before the financial year is over. 
Subsection (2) of section 7 uses the phrase "tax for a year". The 
same phrase. is perhaps used in section 20 of the principal Ordinance, 
which like section 7 of the Amendment applies inter alia to store tax, 
although it is possible that there the phrase "for the year" refers 
to "use of the Administration". Prima facie tax "for" a year should 
mean tax normally assessable and payable in that year. That meaning 
is certainly appropriate to section 20 of the principal Ordinance. 
Subsection (3) of section 7 avoids the phrase. The difficulty of 
saying that in subsection (2) "store tax for the year ending the 31st 
day of March, 1937" means "store tax assessable and payable in the 
year 1936-1937" is that the amending Ordinance did not come into force 
until 1st April, 1937, by which date, under normal procedure, the tax 
in question would long ago have been collected. Even in December, 
1936, when the Ordinance was passed, "payable" was an inapt expression 
if it applied to moneys that well might be, and probably in many cases 
were, already paid. The first annual store tax that the amending 
Ordinance purports by sUbsection (1) to deal with or to affect is the 
store tax payable in the next year after the Ordinance came into force; 
i.e., the year 1937-1938. Subsection (2) must, if possible, be read 
in harmony with subsection (1), which is obviously the dominant part 
of section 7. On this reasoning the conclusion seems to be that 
subsection (2) means, however infelicitous the wording, "store tax 
assessable on the turnover for the year ending 31st March, 1937". 
There is a practical support for this reasoning. A return of selling 
value, et cetera, may, for its convenient compilation, require the 
keeping of books and raising of accounts on a different system from 
that required for the compilation of a return of turnover. On 30th 
December, 1936, the trading year was three-quarters over, and it would 
have been a hardship on the commercial community to ask them to 
rearrange their accounting systems and re-write their accounts from 
the previous 1st April. 

Prima facie an enactment is to be read as remedial and not as 
merely declaratory. If subsection (2) refers to store tax assessable 
in the year 1936-1937 in respect of turnover for 1935-1936, then, 
since the Ordinance only took effect on 1st April, 1937, it was an 
unnecessary enactment and said no more than was already the law by 
virtue of section 20(e) (vi) of the Acts Interpretation Act, 1924. 

There is another reason for thinking that subsection (2) must 
refer to store tax assessable in the year 1937-1938. When subsection 
(2) and subsection (3) are examined together it is seen that the former 
uses "for", the latter "in respect of". The difference in phraseology 
imports by strict rules of construction an intended difference in 
meaning. It is indicated below that in subsection (3) the words "in 
respect of" the year 1937-1938 must be taken to indicate a tax 
assessable and payable in 1937-1938. Unless the Legislature is to be 
accused of arbitrarily varying its language, the words of subsection 
(2) would mean something different from what "tax in respect of the 
year 1936-1937" would have meant. 

If the above conclusion be adopted then the effect of subsection 
(2) without (for the present) looking at subsection (3), is, (a) that 
store tax assessable and payable in 1937-1938 is to be computed on 
the turnover for 1936-1937 instead of on selling value of goods sold 
in 1936-1937; and (b) that subsection (1) cannot be invoked and the 
business license fee normally payable on 1st April, 1937 cannot be 
allowed as a credit. 

Notwithstanding the foregoing, there are arguments for interpreting 
the expression "for the year" as meaning the tax assessable and payable 
in the year, as for instance, that it is a saving clause (perhaps from 
excessive caution), or is to avoid an inconvenience in altering the 
method of making out returns as indicated earlier in the Judgment, which 
arguments can be gathered from the history of the legislation as well 
as from the 1936 Ordinance read with the principal Ordinance. But, if 
decision were to depend on the question whether "for the year" refers to 
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the year in which sales were made and not the taxation year, then, 
apart from subsection (3), the decision might well be different from 
the one to which I have come. 
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As I have said, it may be that subsection (1) is so qualified by 
subsection (2) that the former cannot be invoked so as to allow a 
deduction ot the license fee. The objection to the deduction, however, 
is in my opinion covered by subsection (3). 

Subsection (3) says that the business license fee payable "in 
respect of" the year 1937-1938, viz., the fee normally incurred and 
payable on 1st April, 1937, shall be deductible from store tax payable 
"in respect of" 1937-1938. There is no need to hold that, qua store 
tax, "in respect of" in sUbsection (3) must mean the same thing as 
"for" in subsection (2). On the contrary, as is pointed out above, 
prima facie the difference in wording imports an intended difference 
in meaning. The words "in respect of" are used twice in subsection 
(3), and should, if reasonably possible, be made to bear the same 

meaning in both places. A business license fee payable "in respect of" 
the year 1937-1938 can hardly mean anything but a business license fee 
normally incurred and payable on 1st April, 1937 entitling the holder 
to carryon his business until 31st March, 1938. The proper conclusion, 
therefore, that similarly "store tax payable in respect of" the year 
1937-1938 means the store tax incurred and payable in 1937-1938 based 
on the turnover of 1936-1937. It follows that the business license 
fee normally payable on 1st April, 1937, can be deducted from the store 
tax assessed and payable in 1937-1938. 

A system of permanent taxation must be presumed to intend some 
sort of continuity, and the 1936 Ordinance purports to be no more than 
an amendment, replacing one store tax by another, introducing a license 
fee for stores, but allowing the fee to be set off against the tax. 
Plain words would be necessary to impose what, in effect, would be 
double taxation for the first year to which the amending Ordinance 
applies. No such plain words appear in section 7. 

The Company is entitled to a deduction of the amount of the 
license fees paid in respect of the year commencing 1st April, 1937 
from the store tax assessed by the Collector on 1st July, 1937. 

It was stated at the hearing that in the event of Judgment being 
in favour of the Company the actual amount of deduction might require 
some adjustment. This can be referred to the Court if necessary. 

Costs to be allowed to the Company which can be settled by the 
Registrar failing agreement by the parties. 


